Energia italok cukor koffein tartalma

április 15, 2017 in Betegségek, Élelmiszer, Gyógyszerek, Pocsék árúk

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

energia italok

energia italok

Napjainkban egyre divatosabbak az energia italok. Akik isszák, esküdnek rá, hogy energiájuk többszörösére növekszik, és nélküle már nem lenne teljes az életük. Magán véleményem, hogy minden olyan dolog ami függőséget okoz, kiváltja ezt az érzést.  Miért érezzük ezt az energia italok esetében?

 

Hatóanyagok: Cukor és koffein. A cukor valóban energiát ad, a koffein tartalom néha eléri a 30mg-ot deciliterenként, ami 2 fekete kávénak felel meg.  Gyakran tartalmaznak még taurint, mely egy természetes aminosav, a sejtek anyagcseréjét gyorsítja,  viszont, figyelem, alkohollal nem kellene keverni, mert ebből a házasságból mérgező vegyületek származhatnak.

Ezek az energia italok a szomjúság oltására nem alkalmasak, mivel valójában vizet alig tartalmaznak.

Nagymennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás
tüneteit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot,
álmatlanságot, esetenként pánikrohamot.

Az OÉTI által végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a forgalomban lévő energiaitalok döntő hányada magas koffein-tartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet. A hazai lakosság átlagos napi koffeinbevitele a szokásos forrásokból (kávé, tea, stb.) 120 mg körüli érték, míg a rendszeresen energiaitalt fogyasztók esetében ez elérheti akár a több száz mg-ot is. Mindezek  alapján a közegészségügyi szempontokat előtérbe helyező jogi szabályozás szükségessége
megfontolandó.