Mi van a palackban?
április 12, 2018 in Tesztek
A borok gyógyító hatásáról a világban számos feljegyzés, kutatás, hiedelem létezik. Általános egészségjavító hatást tulajdonítanak mindenütt nekik, emésztő- és idegrendszeri panaszok gyógyítása, vérszegénység megelőzése céljából ezen túl is ajánlják őket. Ma már az is tudományos tény, hogy fogyasztásuk javítja a fizikai ellenálló-képességet, csontképződés szempontjából pedig kedvező magas foszfortartalmuk. Már a szőlő fogyasztása is csökkentheti a vérnyomását és javíthatja a szívműködését. A magas természetes cukor- és savtartalom a szívelégtelenség megelőzésében és leküzdésében is segíteni tud, emellett a borok alkoholtartalma a központi idegrendszerre enyhe nyugtató és altató hatást gyakorol.
Vörösbor fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, naponta egy pohárnyi bor kb. 15%-kal csökkenti a szívinfarktus rizikóját. A borban lévő anyagok kedvező hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet jó energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a mennyiségnek nincs kimutatható máj- és idegkárosító hatása és nem okoz függőséget sem. Az említett előnyök azonban hangsúlyozottan csak a mértéktartó, minőségi borfogyasztás ismérvei. Az optimálisnál nagyobb mennyiség vagy a szőlőt nem látott „esszenciák” fogyasztása nemhogy kedvező, annál inkább végtelenül káros hatást gyakorol a borfogyasztóra.
Érdekességként megemlítem, hogy nem csak a szőlőben , hanem a szőlő levélben is nagyon sok vitamin található meg. Régen a töltött káposztához hasonlóan készítettek töltött szőlő levelet is, és gyakran a töltött szőlő levél hamarabb fogyott el, ami a finomságát mutatja.
Szőlő levélben Vitaminok 100 g-ra:
(Szőlő fajtánként az értékek változhatnak. )
- A-vitamin, újra – 1376 μg;
- Alpha Carotine – 629 μg;
- Beta karotin – 16,194 mg;
- Beta Cryptoxanthine – 9 μg;
- Lutein + zeaxantin – 1747 μg;
- B1-vitamin, tiamin – 0,04 mg;
- B2-vitamin, riboflavin – 0,354 mg;
- B4-vitamin, kolin – 12,8 mg;
- B5-vitamin, pantoténsav – 0,231 mg;
- B6-vitamin, piridoxin – 0,4 mg;
- B9-vitamin, folates – 83 μg;
- C-vitamin, aszkorbinsav – 11,1 mg;
- E-vitamin, alfa tokoferol, te – 2 mg;
- K-vitamin, Phillokinon – 108,6 μg;
- RR-vitamin, NE – 2,362 mg.