Multifokális szemüveg lencse

május 28, 2013 in Ajánlom, Betegségek, Otthon, Tesztek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

Előbb-utóbb a legtöbb ember életében eljön az a pillanat, amikor szemüvegre lesz szüksége. Sajnos én már fiatalkorom óta szemüveget viselek, mivel rövidlátó vagyok. Sportoláshoz nagyon bevált a napi kontaktlencse. Olvasáshoz ma sem használok szemüveget.  A munkám nagy részét számítógépen végzem. Az ötvenedik év közeledtével egyre rosszabbul láttam a billentyűzetet és a monitort.

Elmentem a szemorvoshoz, aki a vizsgálat után elmondta, hogy multifokális lencsére lesz szükségem. Nagyon alaposan megmérte azokat a diopriákat  amire a különböző távolságokra szükségem lesz.  Utána felkerestem több optikust is. Árban és minőségben nagy különbségek vannak.Végül is mindegyik hasonlót mondott. Ezen nem szabad spórolni.

Multifokális szemüveg lencsék

Multifokális szemüveg lencsék

Ugyanis a távoli és az olvasó szemüveg állandó cserélgetése nem megoldás.  A multifokális lencséknél kb. középen található egy un. progresszív csatorna.  (fentről lefelé halad egy éles látó sáv, ahol élesen látunk) minél szélesebb ez a sáv annál kényelmesebb és könnyebb  megszokni.  Persze a lencse ára ettől is függ. (Minél drágább annál nagyobb területen működik a szemüvegben az éleslátó lencse rész, tehát nem egy pici lyukon át nézzük a világot.)  Én egy japán gyártmányú lencsét választottam.
Egy pár lencse akciósan  60 ezer forint volt kb 3 éve. Ez egy középár kategória. Erre viszont már garanciát vállalnak, ami nagyon fontos,mert ha valaki nem tudja megszokni készítenek két egy másik szemüveget. Érdemes azt is megkérdezni, hogy ez a garancia mennyi ideig érvényes,  általában 6 hónap után már hiába reklamálunk.  Olcsó lencsékre ez a garancia nem vonatkozik.  Az egyik legdrágább gyártmány francia, kb.100 ezer forint egy darab lencse.  Amikor végre elkészült az új szemüvegem az átvétel után néhány órán belül megszoktam és azóta is ezt használom.