Multifokális szemüveg lencse

május 28, 2021 in Ajánlom, Betegségek, Otthon, Tesztek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

Előbb-utóbb a legtöbb ember életében eljön az a pillanat, amikor szemüvegre lesz szüksége. Sajnos én már fiatalkorom óta szemüveget viselek, mivel rövidlátó vagyok. Sportoláshoz nagyon bevált a napi kontaktlencse. Olvasáshoz ma sem használok szemüveget.  A munkám nagy részét számítógépen végzem. Az ötvenedik év közeledtével egyre rosszabbul láttam a billentyűzetet és a monitort.

Elmentem a szemorvoshoz, aki a vizsgálat után elmondta, hogy multifokális lencsére lesz szükségem. Nagyon alaposan megmérte azokat a diopriákat  amire a különböző távolságokra szükségem lesz.  Utána felkerestem több optikust is. Árban és minőségben nagy különbségek vannak.  Végül is mindegyik hasonlót mondott. Ezen nem szabad spórolni.

Multifokális szemüveg lencsék

Multifokális szemüveg lencsék

Ugyanis a távoli és az olvasó szemüveg állandó cserélgetése nem megoldás.  A multifokális lencséknél kb. középen található egy un. progresszív csatorna.  (fentről lefelé halad egy éles látó sáv, ahol élesen látunk) minél szélesebb ez a sáv annál kényelmesebb és könnyebb  megszokni.  Persze a lencse ára ettől is függ. (Minél drágább annál nagyobb területen működik a szemüvegben az éleslátó lencse rész, tehát nem egy pici lyukon át nézzük a világot.)  Én egy japán gyártmányú lencsét választottam.

Egy pár lencse akciósan  80 ezer forint volt kb 1 éve. Ez egy középár kategória. Erre viszont már garanciát vállalnak, ami nagyon fontos, mert ha valaki nem tudja megszokni készítenek egy másik bifokális szemüveget. Érdemes azt is megkérdezni, hogy ez a garancia mennyi ideig érvényes,  általában 6 hónap után már hiába reklamálunk.  Olcsó lencsékre ez a garancia nem vonatkozik.  Az egyik legdrágább gyártmány francia, kb.100 ezer forint egy darab lencse.  Amikor végre elkészült az új szemüvegem az átvétel után néhány órán belül megszoktam és azóta is ezt használom.

Még néhány hasznos tanács szemüveg vásárláshoz. Általában a keretet szépsége miatt választjuk, mert éppen jól áll a szemünkhöz vagy az arcunkhoz. Mindenképpen szükséges lenne vásárlás előtt kimenni vele a szabad ég alá, és megnézni a keret mellett, alatt és felette mennyire süt be a nap. Mert bent az üzletben nem fogjuk észre venni, ha a nap annyira vakítóan belesüt a szemünkbe, hogy nem látunk.

Mielőtt a lencsét berajzolják,  azokat a pontokat ahol az olvasó rész lesz, vagy a távol látó terület,  érdemes a keretet teljesen fixre beállítani,  hogy ne csúszkáljon az orrunkon. Mert  ha a lencse elkészül, és utána derül ki, hogy a keret nem a végleges helyén ült az orr nyergen,  akkor teljesen máshova kerülhetnek az éles látó területek.

Nekem még olyan problémám is előkerült, hogy sötétedő lencsét kértem. Nagyon szuper,  viszont az autóban nem sötétedik be. Mivel az autó üvege polarizált. Ha utcáról bemegyek épületbe, akkor pedig annyira lassan múlik el a sötétsége, hogy percekig nem látok.  Ezt a következő szemüvegnél úgy oldottam meg, hogy előtét sötét lencsét vettem, ami mágnessel, vagy csipesszel (klipszes) felrakható és levehető, éppen akkor amikor akarom.