A kávé

April 10, 2012 in Tesztek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Nem sok növényről, élelmiszerről, italról mondható el, hogy olyannyira befolyásolta világunk működését, mint a kávé. Ez az egyik legismertebb növény, a belőle készült ital pedig világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikké vált.  A kávét a Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken és Új-Guineában termelt Coffea arabica és a Nyugat-Afrikából vagy Indonéziából származó Coffea robusta örökzöld kávécserjéjéből, a babkávéból készítik pörköléssel. 

Milyen hatással van ránk a kávé?

A kávéban lévő koffein stimulálja az agykérget. Ellazítja az apró hörgők, az epevezeték, a gyomor- és bélrendszer, az érhálózat egy részének sima izmait, és fölgyorsítja az anyagcserét. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein. Koncentrációja 20–30 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül 3–6 óra múlva, terhes nők esetében még lassabban csökken a felére.

Kávéfüggőség?

Magyarországon évente 22 ezer tonna kávét kortyolgat el a lakosság. A genetika határozhatja meg, milyen mértékben kívánja valaki a koffeint. Egy új kutatás szerint két gén eltérésein alapul, hogy az emberek többet vagy kevesebbet fogyasztanak a világ legnépszerűbb serkentő szeréből.