Biopamut – Bio cotton – milyen érzés viselni?

március 1, 2022 in Hasznos tudnivalók, Hobby, Otthon, Pocsék árúk, sport, Tesztek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

Vásároltam egy pólót  a C & A  -ban. 1.190 Ft  akciós áron.  A címke alapján 95 % biopamutból készült  és csak 5% benne a műszál.  Nekem a viselése teljesen olyan érzés, mintha kínai műanyag ruha lenne rajtam.   Van valakinek tapasztalata ezekkel a BioPamut ruhákkal?

Van nekem egy szintén új nadrágom, olyan mackónadrág  ( laza nadrág szabadidő ruha vagy minek nevezzem)  Aréna gyártmány,  anyag összetétele 20% műszál és 80%  pamut,  és ehhez a pólóhoz képest nagyon finom, kényelmes és jó viselni.  Egész nap birok benne lenni,  nem szúr, nem idegesít, nem irritál.  Akkor most hogy van ez?   Valóban pamut ez a BioPamut, vagy ez csak egy marketing trükk?    A BIO  azt jelenti, hogy a pamut gyártása és nevelése során semmilyen vegyszert nem használtak.    Akkor  esetleg az lehet a probléma,  hogy a Pamut jó,  csak nem annyi  amennyit megjelöltek a cimkén?

Pamut vagy nem pamut? ez itt a kérdés!

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség magazinja húsz, 100% pamutnak jelölt ruhaneműt vásárolt. A mintákat akkreditált laboratóriumban vizsgáltatta be, hogy megtudja, a termékek tényleges pamuttartalma azonos-e a gyártó/forgalmazó által feltüntetett értékkel. A vizsgálat eredménye: a húszból hét termék mért, tehát valós pamuttartalma nem egyezett meg a címkén jelzettel, tehát minden harmadik, 100% pamutként vásárolt termék részben vagy teljes mértékben szintetikus nyersanyagból készült!  A Vizsgálati módszer:  A textíliák nyersanyag-összetételének minőségi meghatározása az MSZ 13560/2-1989 szabvány szerint, mikroszkópos vizsgálattal és kénsavas oldással történt. A szálasanyagok mikroszkópos képe jellegzetes, a pamuté kiváltképp: a hossz- és a keresztmetszet alapján nagy biztonsággal beazonosítható. Annak érdekében, hogy a pamutot és a poliésztert (a poliészter lineáris makromolekulákból álló szál, amelynek láncai legalább 85 tömegszázalékban tereftálsav-észterből állnak) meg lehessen különböztetni egymástól, a mintát 75%-os kénsavban oldják, melyben a pamut oldódik, a poliészter azonban nem.

 

A ruhákat általában ÉN megtapogatom, és érzéssel próbálom eldönteni, hogy viselhető-e?  Plusz megnézem a cimkén az anyag összetételt. Ez alapján vásárolok. De igy is minden második póló hordhatatlan.  Most nem tudom, hogy visszavigyem őket? vagy mit csináljak? A cimkét már levettem róla.  MÉG arra gondoltam,  vesszen ez a kis 1.190 Ft  és megcsinálom az anyagtesztet,  egyszerű módszerrel eldönthető, szintetikus, vagy nem szintetikus az összetétel, ha a ruhából kihúzott szálat meggyújtjuk: a pamutszál a papírhoz hasonlóan ég, a gyapjúnak jellegzetes szaga van, a szintetikus szálak olvadnak, és göb képződik.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság időről időre elvégzett ellenőrzései is igazolják, a „100% pamut” jelöléssel ellátott ruhaneműk nem minden alkalommal jelölnek kizárólag pamutból készült termékeket. Másrészt jelentős mértékű az egyéb, megtévesztő jelölés a ruházati termékek címkéjén. A felsőruházati termékek címkézését rendszeresen, évek óta országos vizsgálatok keretében, folyamatosan ellenőrzik. A rendszeres ellenőrzés ellenére a címkézési hiányosságok aránya igen magas. Az Európai Gazdasági Térségen kívül gyártott, harmadik országból származó termékek esetében címkézési hiányosságok sokkal gyakrabban fordulnak elő. A távol-keleti országokból származó termékeken a bevarrt címkéken gyakran megtalálható a magyar nyelvű nyersanyag-összetétel, valamint a bevarrt használati kezelési útmutató, de azok valóságtartalma gyakran megkérdőjelezhető.