Gyakran probléma van a ház Közösképviselet területén.

június 26, 2023 in Hasznos tudnivalók, Város

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

Nagyon sok barátommal beszéltünk erről. Különféle méretű házakban , több eltérő településen. A közös képviselet manapság egy jó pénz kereseti lehetőség. 6 lakás felett kötelező „képzett” közös képviselőt megbízni. Általában jellemző, hogy a házakban felmerülő problémákat a képviselők nem oldják meg, így azok csak gyülekeznek mint a sötét felhők.

A közös képviselő barátja, testvére, egyéb cimborái szolgáltatók, úgy mint víz szerelő, festő, épület gépész , ács, asztalos és hasonlóak. A számlákba beszámítanak bizonyos felárakat, melyet a képviselő kap meg azért mert a munkákat a haveroknak adja át. Nem kér több cégtől árajánlatokat, nincs ár verseny. A lakók csak örüljenek, hogy a csőtörés, beázás stb. gyorsan megoldásra került.

Másik érdekes megoldás, amikor a közös képviselő és a számvizsgáló bizottság tagjai haverok. Ez kisebb házakban divat, ahol a haveri kör mérete eléri azt a százalékot, hogy a lakók nem tudják őket leváltani. A váltáshoz közgyűlés összehívása szükséges, ahol a lakók meghatalmazás segítségével is szavazhatnak. Igy elegendő aláírás összegyűjtésével biztosítják a szavazó képességet. Gyakran a képviselők irreális összegeteket számláznak, illetve a költségekbe furcsa dolgok kerülnek bele, de ezt a számvizsgáló bizottság „nem veszi észre”.

Nagy probléma az is, amikor a közös képviselet nem funkcionál megfelelően. Pl.jogi ügyletek esetében. A képviselőnek kell eljárnia az ügyvéd felé, de az ügy csak nyúlik mint a rétes tészta, évekig elhúzódik. Mindenki ráér, nincs készen a hivatalos irat, nem adják be, senki nem hívogatja a földhivatalt a késés miatt. A képviselőnek nem fontos a ház üzemeltetése, ráér majd holnap. Sőt, esetleg a képviselő nem képes a dolgokat megoldani. Ott a rengeteg számla. Hivatalok, elszámolások, felosztások. Gyakran hónapokat vagy éveket késnek egy ház átadás átvétellel.
Lakás vásárlás előtt érdemes bemenni a közös képviseletre,  és tájékozódni. Illetve beszélni régebbi lakókkal.