Gyógyító olajok és zsírok

április 12, 2012 in Tesztek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

A növényi olajok nem csak a konyhában használhatók, sokuknak különleges gyógyhatása is van. Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú összetevőket tartalmaznak, és még ízesítik is ételeinket. A növényi nyersanyagokból származó olajok mindenképpen értékes alkotórészei az igényes és teljes értékű táplálkozásnak.

Kókuszzsír: Gyenge gyomorra ajánlott. A kókuszzsírt a kókuszdió szárított húsából sajtolják. Nagy előnye, hogy feldolgozásához nem kell emésztőenzim, ezért károsodott felszívó felület mellett is képes hasznosulni, így többek között hasnyálmirigy-gyulladás és gyulladásos bélbetegségek esetén is felhasználható.

Köményolaj: Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. Kiegészítő élelmiszerként jól használható allergia, fertőzések és neurodermitis ellenszereként, illetve ezek megelőzésében. A köményolaj ellenállóvá teszi a szervezetet a rákos folyamatok kialakulásával szemben, és gátolja többek között a nemkívánatos gombák szaporodását a belekben. Tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják.

 Lenmagolaj: Kicsit kesernyés, vajra emlékeztető ízű, könnyen emészthető olaj. Hő hatására alkotórészeire bomlik, ezért csak salátákhoz szabad felhasználni. Mivel ehhez a lenmagot nemcsak sajtolják, hanem darálják is, a héjban lévő ásványi anyagok és ballasztanyagok is benne vannak, így kedvezően hat a bélműködésre. Alkalmas a rák, a szívbetegségek, gyulladásos megbetegedések kezelésére, meddőség megelőzésére, csökkenti a koleszterinszintet. A lenmagolaj könnyen megromlik! A hűtőszekrény ajtajában tartsuk!

Mandulaolaj: Édes és illatos. A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Hatásos a légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás és székrekedés ellen. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme.

Mogyoróolaj: Igazi fehérjebomba. Az olaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes értékű élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is, amely számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.

Napraforgóolaj: A válogatott, érett, és hidegen sajtolt napraforgó magvak átlagon felüli mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez jön még a sejtanyagcserében fontos szerepet betöltő lecitin, valamint E-vitamin, A-vitamin, és fehérje. Jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben. Szabályozza a sejtanyagcserét és elősegíti az egészséges sejtfejlődést. Nyákoldó hatást fejt ki, ezért jól alkalmazható hörghurut és köhögés ellen.

Olívaolaj: Minden más olajnál nagyobb mértékben védi a szívet. Hígítja a vért, és vérnyomáscsökkentő hatása van. Serkenti az epekiválasztást, és javítja az emésztést. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek fékezik a rákbetegségek kialakulását, illetve elhatalmasodását, és lassítják az öregedési folyamatot. A vitaminok mellett tartalmaz lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Az olívaolajjal való bekenés enyhíti a reumás fájdalmakat. Az isiászideg- és az ínhüvelygyulladás esetén is segít az olajos masszázs.

Omega-3: Omega-3 zsírsavforrások elsődlegesen a halolaj, melyet biológiailag ellenőrzött forrásból ajánlott fogyasztani (pl. lazacolaj), valamint a növényi Omega-3 olajok, melyek közül kiemelkedő a bio repcéből hidegen préselt olaj.Az omega-3 zsírsavak mindennapi fogyasztása jelentősen csökkenti a hirtelen szívhalál előfordulásának gyakoriságát, a vérben keringő trigliceridek szintjét, a vérnyomást és a gyulladásokat. Megelőzheti az éren belüli vérrögképződést, ezáltal a szívinfarktust. Enyhítheti a depressziót, és segíthet az időskori elbutulás megelőzésében

Szezámolaj: Mangánt, vasat, nikkelt és természetes antioxidánsokat (sesamolt és sesamolint) tartalmaz. Ez utóbbi miatt sokáig eltartható. Fogyasztása a magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedő betegeknek ajánlott, valamint azoknak, akiknél fennáll a trombózis kialakulásának veszélye, és akik szívinfarktuson vagy szélütésen estek át. Magas lecitintartalma jót tesz az idegeknek és javítja az emlékezőtehetséget. Vastartalma a vérképzést serkenti

Szőlőmagolaj: Jót tesz a szívnek. Magjait kipréselve kellemes, lágy csaknem szagtalan, világossárga olaj nyerhető ki. Karbantartja szívünket, keringési rendszerünket, és segít a rák megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, jelentős E-vitamin tartalma szerepet játszik az izmok megfelelő működésében, a szívbetegségek megelőzésében. Használhatjuk főzéshez is, de természetes állapotában a legízletesebb.

Tökmagolaj: Intimbajok ellen. A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A népi gyógyászatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. A férfiak, ha szeretnék megelőzni az időskori bajokat, akár már harmincéves korban is elkezdhetik fogyasztását. Hasonló módon a hölgyek is sokat tehetnek a felfázás megelőzésében. Aromája miatt főleg salátákhoz illik, de kiváló kocsonyás ételek és hideg előételek készítéséhez is. Könnyen emészthető, védi a prosztatát.