Mosás kevesebb vegyszerrel

április 8, 2013 in Ajánlom, Hasznos tudnivalók, kert, Otthon, Tesztek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

Természetes mosóanyagok, kevesebb vegyszer, természetes mosás!

 

A legtöbb mosópor fehérítőszereket, foszfátot, illatosító anyagokat, mesterségesen előállított adalékanyagokat és enzimeket tartalmaz. Ezek az anyagok károsíthatják az élővizeket (pl. felületaktív anyagok), egyes alkotóik ekcémát és más bőrpanaszokat okoznak, illetve gátolják ezek gyógyulását, vagy mérgezőek lehetnek (pl. fehérítő adalékok). Az öblítők gyakran allergiát kiváltó illatanyagokat tartalmaznak. A mosószerekből a környezetbe, a természetes vizekbe kerülő foszfát felborítja a biológiai egyensúlyt.

A megoldás:  A fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet öntsünk színük megtartása érdekében.

Mosószóda: Vízlágyító, ezáltal a mosópor valóban hatékonyan tisztít (köztudott, hogy a kemény vízben nehezen oldódik a mosópor).
Tisztító, zsíroldó hatása miatt kiválóan alkalmas erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására, általános tisztítónak is használható.
Környezetkímélő, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékterméke. Túl nagy mennyiségben a talaj
szikesedését okozhatja, ezért nem ajánlott azokon a csatornázatlan területeken, ahol magas a talajvízszint. Máshol kiválóan
helyettesítheti a foszfátos tisztítószereket.

Mosás természetes anyagokkal

Mosás természetes anyagokkal

Használata:
Mosás: Tetszés szerint a mosóporadag harmada-fele helyettesíthető mosószódával. Nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz.  Ajánlott hőfok: 60 C, 40 C
Áztatás:  Az erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosás előtt egy éjszakára langyos, szódás vízben érdemes áztatni.
A mosószóda száraz, hűvös helyen tárolandó. Ha valaki érzékeny bőrű, gumikesztyűben dolgozzon vele, mert szárítja a bőrt!

 

Mosogatószerként is használható a mosószóda: 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál mosószóda eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedények öblítésére ecetes víz ajánlott, különben foltosan száradnak. Alumínium edényeknél ecet nem használható!

Szódabikarbóna – amelyet a konyhában süteményekhez vagy barna kenyér sütéséhez használunk, miután C-vitamin-tartalma segíti az élesztő munkáját – vízzel elkeverve pasztaszerű masszát kapunk, ami kiváló zsiradék, folt és pecsét eltávolítására. Nem karcol, ezért akár üveget, kényes műanyagot vagy fémfelületet is tisztíthatunk vele. A szemetesvödör aljára szórva pedig semlegesíti a kellemetlen szagokat .

Borax: ( nátrium-tetraborát)  – színtelen természetes ásványi só – fertőtlenít és fehérít, akár a klór, és oldja a zsírt, így a lefolyócsövek és a csatornahálózat tisztítására is használhatjuk. A konyhai és a fürdőszobai felületek pucolásánál szintén hatékony, mosószódával keverve a bor- és ételfoltot is eltünteti.