Kamilla tea készitése, hatása, hatóanyagok

február 23, 2013 in Gyógytea

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 szavazat, átlag: 5.00 összesen: 5)

Tea - kamilla tea

A Kamilla tea hatásait mindenki ismeri.  Ugyanakkor a teát a hatóanyagok kinyerése érdekében sajátosan kell elkészíteni.

Hatóanyagai:  3-5% azulén-tartalmú illóolaj; glikozida, flavonoidok, kumarinok, poliszacharidok…

Virágait akkor gyűjtsük, amikor, fehér nyeles virágszirmai lefelé kezdenek hajlani.  Hatóanyagai a virágzás végén teljesülnek ki, a virág pora tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. Frissen és szárítva használhatjuk.

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor-, bél-, hólyag-, és epezavaroknál – sebkezelésre, arc-, és hajápolásra javallott.

Elkészítése: Egy liternyi felforralt vízzel 1 evőkanálnyi kamilla virágzatot forrázzunk le,  tartsuk 100% – forrási hőmérséklet körül 3 percig,  de ne forraljuk , (pl. vízfürdőn tartjuk, minta pudingot főznénk) végül lefedve hagyjuk  15 percig hűlni, majd szűrjük le. Ha tovább hagynánk túlságosan megkeseredne. Ha kisgyermekeknek készítjük, akkor pár percig hagyjuk csak, hogy épp csak megszínezze a vizet. Halványsárga színben már csecsemőknek is adható.
Csak 3 hétig alkalmazzuk kúraszerűen, mert antibakteriális hatását bélflóránk ( is ) megsínyli. Ihatjuk magában, vagy langyosan mézzel.
Naponta 3-5 bögre meleg kamilla teát igyunk, de lefekvés előtt mindenképp. Alvásnál ilyenkor jól takarózzunk be, s használjuk ki, hogy a kamilla gyulladáscsökkentő hatása mellett izzasztó is, s izzadjuk ki a valószínűleg hőemelkedéssel, lázzal is járó megfázást.

A kúra után érdemes a bélflórát probiotikummal helyre állítani.

A kamilla virágzataiból készített vizes kivonatok – gyógyteák gyulladáscsökkentő hatása részben arra vezethető vissza, hogy fokozatosan csökkentik a szervezet érzékenységét a szövetekből felszabaduló hisztaminnal szemben.

Kamilla virág - Kamilla tea

Kamilla virág - Kamilla tea készitése

 

A Kamilla gyűjtése:  A kamillavirágzat májustól szeptemberig nyílik. Akkor alkalmas a gyűjtésre, amikor a fészkek csöves virágai már sárgák, a fehér nyelves virágok pedig vízszintesen állnak vagy hátrahajolnak. Napfényes időben, a déli órákban szedjük. Szobahőmérsékleten hamar szárad, de ügyeljünk arra, hogy a virágzatok ne kerüljenek egymásra, nehogy befülledjenek. Forgatásukra nincs szükség, és nem is tesz jót, mert zúzódnak, törődnek. Kiterítve 5-6 nap alatt megszáradnak.

Mások még ezt olvasták el:   Hársfa tea , Grapefruit mag olaj ,   zsibbad a kezem