Szúnyog riasztó, szúnyog írtó szerek

május 26, 2017 in Ajánlom, Otthon

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

Vízparti házunkban napi problémát okoznak a szúnyogok. Napi 8 –10 szúnyogcsípés  melyek nagy piros viszkető duzzanattá válnak, még a nagy önuralommal bíró felnőtteknek is sok. Összegyűjtöttük hát ismerőseink által letesztelt szúnyog irtó szereket.

Évente többször permetezik a szúnyogokat repülőgéppel itt nálunk, amiért nagyon hálásak vagyunk. Sajnos a szúnyogok elbújnak a falevelek alsó felén, és sokan túlélik a támadást! Sok béka is van a parton, de a nagy májusi esők után olyan rengeteg sok szúnyog kelt ki, hogy a természet egyedül nem bír el velük.

WAPE spirál: a verandára, eresz , tető stb. alá bebúvó szúnyogokat füstöléssel szoktuk elijeszteni, ez kiváló megoldás, ha a család kint ebédel a teraszon, az adott néhány négyzetméterről a Wape szúnyogriasztó spirál elűzi a szúnyogokat, át a szomszédba. Zárt térben a szúnyogokat megöli, de szerintem zárt térben senki nem használja, mert ki az, aki ezt a füstöt szereti belélegezni? A levendula illatú spirál a kedvencünk, remek illata van. 10 db spirál van benne, mind egyenként kb 8 órán át füstöl. Szoktunk kisebb darabokat is letörni, és csak 1 – 2 órára meggyújtani. Van hozzá egy pici fém tartó, de alá mindenképpen tegyenek valami hőálló cserép vagy tégla darabot, mi ügyesen kiégettük az asztal lapot, mert a spirált rosszul rögzítettük és leesett. A 10 db spirál ára 460 – 650 Ft között van, legolcsóbbat a Tescoban vettük, de szinte mindenhol kapható, más illatokkal is. (5 évig eláll, Indonéziában gyártják.)

Szúnyog csípés elleni szerek, szúnyog riasztó

Szúnyog csípés elleni szerek, szúnyog riasztó

Egyes növények is szúnyog riasztó hatással vannak, aki kertes házban lakik, ültessen a ház elé diófát, mert a diófa alatt nyáron kellemesen hűvös van, és nem szállnak be alá a szúnyogok.  (A cédrus és az eukaliptusz is megfelel, de nem biztos hogy bírják ezt a klímát.)  Virágaink közül a levendulának és a borsmenta fűszernövénynek is hasonló hatása van, de az erős illat eléréséhez több növényt kell ültetni. Erkélyen kitűnő megoldás, és mind a levendula , mind a borsmenta másra is használható.  Egyéb természetes illat anyagok, melyek elriasztják és távol tartják a szúnyogokat, érdemes az ablakban elhelyezni, ha nyitott ablaknál alszunk: Ecet, 20% -os kicsi pohárban,  vagy vaníliás cukor, ruha tasakban, hogy ki tudjon párologni.

Következő teszt alanyunk a Szúnyogokat csábító elektromos rovarcsapda. 2 db kompakt fénycső van benne, ami oda vonzza a szúnyogokat, a fénycső előtt van egy rács, amiben áram folyik, és megrázza a szúnyogot. Ez a valóságban úgy néz ki, hogy a szúnyog rendszerint meggyullad és elfüstöl. A 2 lámpa csak 35 wattos, nem fogyaszt sokat, habár már láttam energia takarékos izzót, melynek szúnyogriasztó hatása van, majd ezt is letesztelem. A dobozon szereplő feliratok: Kínában gyártották, nem meglepő, és CSAK beltéri használatra! Ez érdekes, beltéri használattal az a gond, hogy amikor meggyullad a szúnyog, nagyon büdös a füstje, ez bent a lakásban elég kellemetlen. Mi csak kültéren használjuk, amihez áram és hosszabbító kell. A szúnyogokat a lámpa odavonzza, így alapvetően sokkal több szúnyog lesz a teraszon,

Szúnyog riasztó rovarcsapda

Szúnyog riasztó rovarcsapda

még a szomszédból is jönnek. Ahogyan a kép mutatja, elég hatékony. Sok szúnyogot elkap, de más rovarok is begyömöszölik magukat a rácson keresztül, akiket esetleg nem akartunk megsütögetni. Ára: legutóbb 25.000 Ft-ért láttam, de mindig vannak akciók, mi néhány éve a Tescoban 12.000 –ért vettük meg.

Személyi védelemre: Kiránduláskor mozgásban vagyunk, nincs konnektor, az előző megoldás nem alkalmazható. Főleg gyerekek esetében 2 megoldást találtunk. Egyik a Wape derm extra pumpás aerosol – bőrre kell fújni – 6 órás védelem, szúnyog, kullancs, és bögöly ellen is véd. 1.265 Ft 10 ml. A Horgászoknak kitűnő védelem a szúnyogok ellen! 15 – 20 cm –ről kell a bőrre ráfújni  de ne a víz felett, mert káros a vízi élővilágra!  Másik az elektromos szúnyog riasztó,  habár ennek a hatékonysága vitatható.

Ne feledjük el a szúnyog dinasztia utánpótlás csökkentését sem, leggyakrabban a szúnyog lárvák saját kertünkben kelnek ki. Ennek megakadályozására legegyszerűbb, ha a vizet az esővíztárolókból legalább hetente egyszer kiöntjük vagy locsolásra hasznosítjuk. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, vagy éppen kerti medencéről van szó, akkor a lárvatenyészésre szolgáló víz kezeléséről kell gondoskodni. Kifejezetten a lakossági felhasználás céljaira alkalmasak azok a kis kiszerelésű, granulátum vagy tabletta formájú szúnyoglárva-irtó szerek, amelyek a tárolóedényben lévő víz térfogatának ismeretében könnyen és gyorsan adagolhatóak.

Szúnyog irtó tabletta

Szúnyog irtó tabletta

Még több cikk:  Szúnyogriasztó karkötő ,