Gyümölcs tartalom 70% – almából és céklából

október 23, 2021 in Élelmiszer, Hasznos tudnivalók, Pocsék árúk, Tesztek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

Milyen jól hangzik egy terméken, az hogy 70 % gyümölcs tartalom. Ez biztosan egészséges cucc, gondoljuk magunkban. ÉS valóban az is. De az Áfonyás gyümölcs szelet Neve valójában Almás gyümölcs szeletet takar, mert a 70% gyümölcs tartalom nem az Áfonyából van. Tudni kell azt, hogy az élelmiszerek tartalmi leírásában minden a felhasznált mennyiségek sorrendjében van feltüntetve. Legelöl az, amiből a legtöbb van. Akkor is, ha nincs ott maga a % mértéke. Tehát amikor a gyümölcs szeletben a Mazsola és az Alma van legelöl a listában, akkor az nem lehet Áfonyából csak áfonyás de nagyon picikét. Ugye ismerjük az Áfonya izét is és az árát is. A színét egyszerűen a piros céklával érik el. De nem lehet egy 100 ft-os 30 gr-os gyümölcs szeletben 24 gr áfonya. Hiába gondoljuk, hogy ez jó vétel, mert almás mazsolás szeletet vettünk az áfonyás helyett. Viszont a termék csomagoláson csak gyönyörű áfonyákat látunk.

Ostya összetétele részletesen - Gyümölcs tartalom

Plusz még vegyük hozzá azt a homályosítást, amikor a termék leírásában az egyik összetevő egy keverék. Beraknak 30% rozskenyér keveréket a kenyérbe, amely keveréknek csak 10%-a Rozs, a többi sima búzaliszt, akkor ezt a kenyeret nem kellene rozs kenyérnek nevezni, de még „rozsos”-nak sem mondanám. De első olvasásra nagyon becsapós, mert pontosan tudja a gyártó szakembere, hogy a vevő csak addig fogja elolvasni a címkét, hogy .. „30 % Rozs „… és nem olvassa tovább. Pedig kellene, mert a vevő átverését pontosan megtervezik. Gondos tervezés előzi meg a címkékben lévő szöveget, hogy éppen megfeleljen a jogszabályoknak, de maximálisan félreérthető legyen. Amikor szegény anyuka rohan haza a munkából és karjában a síró gyermeke, akkor tuti, hogy nem fogja bogarászni a milliméteres apró betűkkel írt élelmiszer címkéket.  Így lehet kicsalni a vevő pénzét az olyan termékre, melyen nagyon jól lehet nagy hasznot szerezni. Semmi probléma, a termék jó, és nem mérgező, ehető és minden előírásnak megfelel, de a vevő nem azt kapja, amit a csomagoláson lát. A csomagoláson lévő fotók és általában maga a név is csak „tálalási javaslat” egy reklám.

Igen, ez a csomagolás módjára is igaz. Hányszor választunk úgy, hogy nem olvassuk el a cimkét!  Ránézésre látja mindenki, hogy az egyik halszelet nagyobb, mint a másik! Majd amikor otthon kinyitjuk, kiderül, hogy a halszelet alatt egy jó vaskos hullámpapír van, amitől sokkal jobban néz ki, és nem tűnik fel hogy a 100 gr-os helyett a 80 gr-os csomagot vettük le. A különbség a csomagolás amit kidobunk. ÉN ezt egyszerűen büntetném. Termelik a szemetet, szállítják, kamionok vannak tele úgy hogy a szállítmány 30%-a szemét, majd ÉN hazacipelem, és fizetem a plusz hulladék elszállítást. Miért? Azért hogy valaki több pénzt – hasznot tegyen el a zsebébe. Jól látszik, hogy ez megéri nekik.