Kullancs irtása

Utálom, hogy minden tele van kullanccsal és nem irtják.  Lehetne ugyanúgy permetezni a városban, mint a szúnyogokat.  De hát, ha nem csinálja a város!  Akkor magunk kell, hogy lepermetezzük a kertünket.

A kullancs vírusokat, baktériumokat, sőt még egyéb parazitákat, férgeket is terjeszt. Annyira fertőző hogy a kullancs elporladt testének, vagy az ürülékének darabjainak belégzése is fertőzhet, sőt kullancsürülékkel vagy kullancstetemmel szennyezett étel fogyasztásával is elkaphatjuk a kullancs által terjesztett betegségeket.

Van egy olyan tévhit, hogy a Kullancs védett. Ez nem igaz.  Az eredetileg használt szer nem kapta meg az EU engedélyét és ezért be van tiltva. (Actellic 50 EC, hatóanyaga pirimifosz-metil , mert veszélyes egyéb olyan rovarokra melyeknek hiánya felborítaná az ökoszisztéma egyensúlyát)  A kullancsnak vannak természetes ellenségei, mint a gyöngytyúk, aki megeszi.

A növényvédő jellegű kezelések nem tiltottak, III. kategóriás növényvédő szerrel egyszerű és eredményes kezelést lehet végrehajtani. Permetezésre azok a mérgek alkalmasak, melyek megölik a levéltetveket, mezei poloskákat és atkákat pl.  a Decis Mega 50EW   megöli a kullancsokat is.  A szer engedélyezett, alkalmazásának módja itt van leírva:

http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/125320/025_2000_4_2008.pdf/259516de-0bff-4f72-b09d-1168505e58ae

Szeretem a kertemet,  főleg ha nem kell a kullancsok miatt aggódnom.  Mindenhol szaporodnak és terjednek.