Meggyes pite recept kipróbáltam

június 27, 2013 in Ajánlom, Hobby, Otthon, Tesztek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még nincs szavazat)

Meggyes pite recept hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 37 dkg liszt
  • 1/2 citrom reszelt héja

    Meggyes Pite recept vajas linzer tésztával

    Meggyes Pite recept vajas linzer tésztával

  • 1 vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 80 dkg magozott meggy
  • 10 dkg darált háztartási keksz, esetleg zsemlemorzsa
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 késhegynyi fahéj

 

elkészítés
  1. A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval linzertésztát gyúrunk és hűtőbe tesszük.
  2. Miután a tészta megdermedt, a 2/3-át egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát (a fenti sütemény egy sima tortaformában készült, ilyenkor a forma oldalára is simítsunk egy kevéske tésztát). Előmelegített sütőben 200 °C-on elősütjük 8-10 perc alatt.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket, a hozzávalókat összekeverjük és a sütőből kivett, még meleg tésztaaljra igazítjuk, egyenletes vastagságban.
  4. A maradék fagyos tésztát almareszelővel a tetejére reszeljük, ezután ismét a sütőbe tesszük és 20 perc alatt készre sütjük (ha éppen van otthon egy marék dió, akkor azt durvára vágva a tetejére szórjuk)
sütési hőfok:  200°C,  sütési mód:  alul-felül sütés,  tepsi mérete: 25 cm
———–a recept a NoSalty.hu weboldalról származik  -
–   http://www.nosalty.hu/recept/meggyes-pite-margo-konyhajabol——
Meggyes pite sütése , tapasztalatok:
A nyaralóban voltunk, és roskadoznak a fák a gyümölcsöktől,  ezért meggyes pite sütésre vállalkoztunk.  Este lévén, már senki nem akart elmenni a boltba.  Mivel csak 20 dkg vaj volt otthon és rozsliszt, hát ebből sütöttünk. a receptet módosítottuk annyira,  hogy 20 dkg vaj,  és arányosan 30 dkg liszt. A citrom is kimaradt.  Este meggyúrtuk a tésztát és kimagoztuk a meggyet, hogy délelőtt gyorsan haladjon a sütés. A tésztát beraktuk a hűtőbe. Mivel nem szerepelt a receptben hogy meddig,  így reggelig ott hagytuk.  Majdnem elfelejtettem,  mi a tésztához szoktunk használni sütőport,  gyanús, hogy esetleg ez kimaradt ebből a meggyes pite receptből, így egy fél tasak sütőport is tettem bele.  Ártani nem árthat.  Plusz 1 tojást, hogy a tészta ne essen szét annyira. De a tésztánk így is reggel szétesett,  annyira hideg volt hogy nem tudtuk kinyújtani, 1 órán át hagytuk melegedni a konyhában. (elég lett volna 1 órára hidegre tenni? )
1 óra múlva próbáltuk a 2/3 részt kinyújtani, de 5 részre tört és mindenhez hozzá ragadt. Nyújtogattuk ameddig bírtuk,  végül kicsi kezünkkel beletapicskoltuk a tepsibe, és betoldoztuk a lyukakat.  Mi mindig használunk sütőpapirt,  hogy a sütit egyben szépen ki tudjuk venni a tepsiből.  Most is igy tettünk.  A meggy közé a mozsárban összetört kekszet választottuk,  és a tetejére 2 marék dió sikerült.  Nem sajnáltuk, finom legyen!!
A gáztűzhely nem egy hőmérős légkeverős hanem egy régi típusú sütő, amit a nagymamától örököltünk.  Abban saját tepsik vannak,  csak abban sütünk, mert másik tepsi nem megy be a sínekbe.  A pite forma persze jobb lett volna… ha volna. Tehát a tepsi méret a receptben nem sokat segített,  nagyon vékony lett a tészta alja , lévén hogy csökkentettük az alapanyagok mennyiségét,  a tetejére kevesebb tészta jutott, ezt pótoltuk a dióval. A cukrot nem sajnáltuk, mert a meggy elég savanyú.  Az eredményt lefotóztuk.  Nem igazán szép, de jól szelhető, kicsit morzsás  a teteje,  isteni finom lett. Gyorsan el fog fogyni, szóval ki törődik a szépséggel?
Szerintem a recept jó, de előre készülni kell egy bevásárlással.  Az előkészület 20 perc, ezzel nem értek egyet, mert a meggyet sem lehet kimagozni ennyi idő alatt.  Viszont nekünk 30 percnél hamarabb megsült,  az alját 7 percig sütöttük,  utána a teljes pitét a meggyel együtt még 15 percig, a legkisebb lángon a legfelső sorban.  Majdnem fele a sütési idő alatt nekünk készen lett , a gáztűzhelyek sem egyformák.
Szeged 2013 június 27   L. Marika