Meggyes pite recept kipróbáltam
június 27, 2019 in Ajánlom, Hobby, Otthon, Tesztek
Meggyes pite recept hozzávalók:
A tésztához:
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 37 dkg liszt
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 80 dkg magozott meggy
- 10 dkg darált háztartási keksz, esetleg zsemlemorzsa
- 8 dkg kristálycukor
- 1 késhegynyi fahéj
elkészítés
- A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval linzertésztát gyúrunk és hűtőbe tesszük.
- Miután a tészta megdermedt, a 2/3-át egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát (a fenti sütemény egy sima tortaformában készült, ilyenkor a forma oldalára is simítsunk egy kevéske tésztát). Előmelegített sütőben 200 °C-on elősütjük 8-10 perc alatt.
- Közben elkészítjük a tölteléket, a hozzávalókat összekeverjük és a sütőből kivett, még meleg tésztaaljra igazítjuk, egyenletes vastagságban.
- A maradék fagyos tésztát almareszelővel a tetejére reszeljük, ezután ismét a sütőbe tesszük és 20 perc alatt készre sütjük (ha éppen van otthon egy marék dió, akkor azt durvára vágva a tetejére szórjuk)
sütési hőfok: 200°C, sütési mód: alul-felül sütés, tepsi mérete: 25 cm
———–a recept a NoSalty.hu weboldalról származik -
– http://www.nosalty.hu/recept/meggyes-pite-margo-konyhajabol——
– http://www.nosalty.hu/recept/meggyes-pite-margo-konyhajabol——
Meggyes pite sütése , tapasztalatok:
A nyaralóban voltunk, és roskadoznak a fák a gyümölcsöktől, ezért meggyes pite sütésre vállalkoztunk. Este lévén, már senki nem akart elmenni a boltba. Mivel csak 20 dkg vaj volt otthon és rozsliszt, hát ebből sütöttünk. a receptet módosítottuk annyira, hogy 20 dkg vaj, és arányosan 30 dkg liszt. A citrom is kimaradt. Este meggyúrtuk a tésztát és kimagoztuk a meggyet, hogy délelőtt gyorsan haladjon a sütés. A tésztát beraktuk a hűtőbe. Mivel nem szerepelt a receptben hogy meddig, így reggelig ott hagytuk. Majdnem elfelejtettem, mi a tésztához szoktunk használni sütőport, gyanús, hogy esetleg ez kimaradt ebből a meggyes pite receptből, így egy fél tasak sütőport is tettem bele. Ártani nem árthat. Plusz 1 tojást, hogy a tészta ne essen szét annyira. De a tésztánk így is reggel szétesett, annyira hideg volt hogy nem tudtuk kinyújtani, 1 órán át hagytuk melegedni a konyhában. (elég lett volna 1 órára hidegre tenni? )
1 óra múlva próbáltuk a 2/3 részt kinyújtani, de 5 részre tört és mindenhez hozzá ragadt. Nyújtogattuk ameddig bírtuk, végül kicsi kezünkkel beletapicskoltuk a tepsibe, és betoldoztuk a lyukakat. Mi mindig használunk sütőpapirt, hogy a sütit egyben szépen ki tudjuk venni a tepsiből. Most is igy tettünk. A meggy közé a mozsárban összetört kekszet választottuk, és a tetejére 2 marék dió sikerült. Nem sajnáltuk, finom legyen!!
A gáztűzhely nem egy hőmérős légkeverős hanem egy régi típusú sütő, amit a nagymamától örököltünk. Abban saját tepsik vannak, csak abban sütünk, mert másik tepsi nem megy be a sínekbe. A pite forma persze jobb lett volna… ha volna. Tehát a tepsi méret a receptben nem sokat segített, nagyon vékony lett a tészta alja , lévén hogy csökkentettük az alapanyagok mennyiségét, a tetejére kevesebb tészta jutott, ezt pótoltuk a dióval. A cukrot nem sajnáltuk, mert a meggy elég savanyú. Az eredményt lefotóztuk. Nem igazán szép, de jól szelhető, kicsit morzsás a teteje, isteni finom lett. Gyorsan el fog fogyni, szóval ki törődik a szépséggel?
Szerintem a recept jó, de előre készülni kell egy bevásárlással. Az előkészület 20 perc, ezzel nem értek egyet, mert a meggyet sem lehet kimagozni ennyi idő alatt. Viszont nekünk 30 percnél hamarabb megsült, az alját 7 percig sütöttük, utána a teljes pitét a meggyel együtt még 15 percig, a legkisebb lángon a legfelső sorban. Majdnem fele a sütési idő alatt nekünk készen lett , a gáztűzhelyek sem egyformák.
Szeged 2019 június 27 L. Marika