Progresszív szemüveg lencse

április 28, 2019 in Betegségek, Otthon, Pocsék árúk, Tesztek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 szavazat, átlag: 5.00 összesen: 5)

A progresszív lencse azonos a multifokális lencsével, a neve azt sugallja, hogy több fókusza van, tehát több helyen látunk élesen a szemüveg segítségével. Sőt egyes reklámok azt ígérik  hogy a fókusz folyamatosan változik, ahogyan a távoli dolgokról a közeli dolgokra nézünk, mégpedig a kép megtörése nélkül! 40 év felett a közeli dolgokat nem látjuk elég élesen. Mindenki emlékszik a nagymamájára aki olvasó szemüvegét le-föl tologatta az orrán. (Öregszeműség – presbiópia) Nálam is elérkezett ez a nap. Előbb csak 1 olvasó szemüvegem volt, később már 3 db, a táskában, az asztalon, a konyhában, minden alkalommal, ha nem láttam jól, akkor felvettem egyet. Amíg meg nem született a döntés, hogy beadom a derekam és állandóan fogok hordani egy szemüveget, de akkor az legyen olyan szuper, hogy mindent lássak vele.

Progresszív szemüveg lencse

Progresszív szemüveg lencse

Hirtelen elhatározásomat megerősítette egy hirdetés, mely szerint a Multifokális lencsék 30 – 50% kedvezménnyel vásárolhatóak. Bementem. Szemvizsgálat, jelek rajzok, távolság.. eltartott egy órán át. Ezt azért mondom, mert az is ki volt írva  hogy szemüveg 1 órán belül. Ezt a határidőt nem sikerült tartani. Mivel soha nem volt még szemüvegem, nagyon kihangsúlyoztam, hogy nem értek a dologhoz, és pontosan elmondtam, hogy mit szeretnék : LÁTNI ! Semmi extrát nem kértem, hiszen fennáll a lehetőség, hogy nem bírom hordani, mert idegesít, vagy szédülök tőle. Mikor minden papír készen volt és mindent kiszámoltak, akkor az összeget megszorozták 2-vel. Ekkor kicsit megszédültem… eddig 1 db lencse árát számolgatták. (NEKEM ezt kellett volna tudnom!) Következő kérdésem az volt, hogy hol van ebben a kedvezmény. A hölgy felvilágosított hogy a kedvezmény arra a lencsére vonatkozik, aminek az ára alapáron is duplája ennek, amit ő javasolt. (De arról nem mesélt hogy mi az oka ennek a nagy eltérésnek) Itt ezen a ponton meginogtam – nem kell szemüveg! Kis csend után , miközben éreztem, hogy mindenki csalódottan néz rám, hisz 1 teljes órát dolgoztak velem, én nem fogom megrendelni az új csoda szemüvegemet ! Én elhatároztam, hogy szemüveget fogok viselni, és erőt vettem magamon, kifizettem az 56.000 Ft –ot a szemüvegre, biztosan jó lesz, megbízom az eladóban, ez most a legújabb technika, ez a progressziv lencse, biztosan tud valamit !

A szemüveg 1 hét múlva lett készen! Nagyon vártam, és nem kell mondanom, mekkora csalódás volt. A lencsén kb. 5 mm az a pici folt ami az éles látó lencsét tartalmazza. Ez kb akkora, hogy az újságban elolvasok 2 – 3  szót és a következő szó már homályos és jobbra eldőlnek a betűk. Hát mi ez kérem?? Az eladó elmagyarázta, hogy nyugodtan vigyem haza, majd megszokom, ha mégsem akkor hozzam vissza. Hogyan lehetne megszokni azt, hogy egy 10 cm –es lyukon át nézem a világot és a fejemet állandóan mozgatom, hogy amit nézek az beleessen ebbe a kicsi lyukba? Beleszédülök. 1 hónap múlva vissza mentem. Még mindig az volt a válasz, hogy várjak, mert biztosan megszokom. Teltek múltak a hónapok, a szuper szemüveget a konyhában használtam, nem tudom állandóan hordani, hisz ki képes ezen a pici lyukon kinézni a fejéből? Újra vissza mentem .. jaj aranyoskám, hát 6 hónap a megszokási garancia, miért várt eddig. OK, rendben, közöltem a tulajdonossal, hogy Ők nekem soha többé nem csinálnak szemüveget. Nekik lenne ez a szakmájuk, hogy megmondják, hogy nekem széles látószögű lencse kellet volna, nem ez a legolcsóbb , amiben középső zóna egyáltalán nincs, (ami kb. 3 méter távolságban adna éles látást) a periférikus zóna pedig olyan nagy, ahol homályos a terület, hogy kb. 80% -a a látószögemnek ezt látja – a homályt! Az a mondata tetszett legjobban a hölgynek, hogy “miért nem mondta…”

Sajnos csak most utólag ültem le az internet elé, és elolvastam minden információt a progressziv lencséről. Ezt az eladónak kellett volna tudnia, és elmondania nekem.

A progresszív lencsével 3 területet kellene jól látnom, a távoli, a köztes és a közeli dolgokat. Plusz van oldalt a periféria, ahol homályos. Ezeknek a zónáknak a mérete , magassága és szélessége dönti el, hogy egy személy meg tudja szokni vagy sem. Ezért kell az eladónak alaposan kikérdezni a megrendelőt. Minden zónáról el kell dönteni hogy mekkora legyen, a használója mire használja. Pl. vezetéshez, monitorhoz? Az én szemüvegemmel a monitorra nézni halálos! Minden homályos és eldőlnek a betűk.

Tele vagyunk reklámokkal : Hoyalux Summit Pro TrueFrom lencse:
Garantált minőség, Megnövelt látásélesség, Természetes látás minden irányba és távolságra, Tökéletes egyensúly a távoli és közeli képek között. Milyen jól hangzik. De nem ez a probléma, hanem az , hogy az eladók nincsenek a szakma csúcsán. (Westend alsó szint, OptoTeam optika) Következő próbálkozásomat hosszú és kitartó nyomozás fogja megelőzni!  Másik optikushoz megyek!

Multifokális szemüveg